foto van het egidiuskwartet

home > programma's > archief

PROGRAMMA ARCHIEF


seizoen 2009 - 2010

Orlando di Lasso’s wilde jaren
Orlando di Lasso
Periode: september 2009
In dit programma van het Egidius Kwartet komen Orlando’s werken aan bod die hij schreef in zijn - zoals we dat noemen - wilde jaren en in de eerste jaren te München. De briljante composities van de jonge hond bruisen van savoir vivre, staan vol gedurfde harmonische experimenten, bedienen zich van vele talen en trekken alle registers van diepe ontroering tot platte lol open. Het programma wordt versierd met citaten uit Orlando’s brieven.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet
Uitgebreide informatie pdf (446 Kb)
De Lof van het Vrouwelijk schoon
Periode: het hele jaar
Er is in de zestiende eeuw vrijwel geen onderdeel van het vrouwelijk lichaam te vinden waar geen lied op gemaakt is. Topcomponisten als Lassus, Janequin, Sweelinck én hun minder bekende collega’s hebben op plastische of poëtische teksten de lof van bruine ogen, gouden haren, rode monden en lange halzen bezongen. De hedendaagse Vlaamse dichter Luuk Gruwez heeft er nieuwe epigrammen bij geschreven, die door de jonge Nederlandse schrijfster Renske de Greef gelezen worden. Het geheel wordt netjes besloten met een moraal: Goudimel’s chanson over de verhouding tussen Lichaam en Ziel.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet
Uitgebreide informatie pdf (152 Kb)
Noël!
Moderne Engelse & Amerikaanse Carols,
Oude Nederlandse liedekens & polyfonie,
Kerstbeschouwingen van Godfried Bomans
Timmermans_kerst
Periode: kerst
Wat moeten we nog zeggen over Christmas carols?
Het is een bijna primitief soort, bijna bedwelmend genot om ze te zingen en te beluisteren. En moeten we nog weer eens gaan uitleggen dat wij ons specialiseren in renaissance muziek? Daar komt U toch in december niet voor? Wij ook niet. We zingen in december omdat het zo zalig is om kérstmuziek te zingen.  En dat is een curieus iets; je herkent muziek voor de kersttijd vrijwel onmiddellijk, er is iets in dat in andere muziek ontbreekt. Het heeft niet eens met belletjes of eindeloze gloria’s te maken. Er zit een bepaald soort innigheid ingebakken, zelfs als het kerstlied wat uitbundig is. Het maakt daarenboven ook nauwelijks verschil uit welke tijd het kerstlied is.
De onvergetelijke Godfried Bomans heeft geprobeerd de kerstinnigheid te verklaren. Zijn beschouwingen vormen de rode draad in dit programma.

Uitvoerenden: Egidius Kwartet
Uitgebreide informatie pdf (147 Kb)
Muziek voor Boeren, Burgers en buitenlui
Een kennismakingsprogramma voor een publiek dat niet erg vertrouwd is met het renaissance repertoire: een staalkaart aan kleuren en stijlen.
Periode: het hele seizoen
Dit programma wordt per concertlocatie in lengte en toelichting toegesneden naar de streek aan de hand van de reisverslagen en journalen van Jean Vandenesse, secretaris van Keizer Karel V die met zijn zangers vaak door de Nederlanden trok.

Uitvoerenden: Egidius Kwartet
Uitgebreide informatie pdf (623 Kb)

Schatgravers
Drie vaderlandse ensembles presenteren een nieuwe eigen serie op diverse Nederlandse podia
Schatgravers
Periode: oktober 2009 - februari 2010
Muziekwetenschappelijk onderzoek wordt door deze ensembles gekoppeld aan levendige en spontane uitvoeringen. Vergeten muziekschatten uit archieven en bibliotheken, krijgen in hun handen een nieuw en fonkelend leven, en improvisatie en theater spelen in hun concerten een rol. Deze aanpak verbindt de op het eerste gehoor totaal verschillende ensembles. Met hedendaagse componisten en gasten uit onverwachte genres leggen zij een actuele link tussen verleden en heden.
Oude muziek in een nieuw jasje. Uitdagend en prikkelend.
Uitvoerenden: Brisk Recorder Quartet Amsterdam
Camerata Trajectina
Egidius Kwartet
Uitgebreide informatie pdf (141 Kb) www.schatgravers.info
Haydn - Lassus
Joseph Haydn,1732-1809:Die Sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze (Hob XX/2) met de Responsories van Orlando di Lasso, 1532-1594
Periode: seizoen 2009 - 2010
In dit programma, gespeeld door het Utrecht String Quartet en het Egidius Kwartet zijn de preek en de pauzes vervangen door de responsories voor de Goede Week van Orlando di Lasso uit 1580, die waarschijnlijk tot ver in de 19e eeuw door het koor van de kathedraal van Cadiz zijn gezongen. Hiermee is aan Haydn’s wens tot reflectie nieuwe invulling gegeven.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet &
Utrecht String Quartet
Uitgebreide informatie pdf (553 Kb)


seizoen 2 0 0 8 - 2 0 0 9

The Holland-America Line 1609
Dutch Pioneers : their psalms and portly songs
Afbeelding:Blaeu - Nova Belgica et Anglia Nova (Detail Hudson Area).png
De eerste beschreven ontdekkingstocht door de Nederlanders van het gebied wat nu New York Bay genoemd wordt, was in 1609, met de reis van Henry Hudson in opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Er was grote interesse bij Nederlanders voor het per ongeluk ontdekte land en er kwamen nieuwe missies naar het gebied.
De eerste kolonisten waren vooral avonturiers, boeren, jagers, fortuinzoekers en ex-criminelen. Deze lieden brachten niet veel culturele bagage naar het nieuwe land. Vandaar dat het Egidius Kwartet kiest uit het repertoire van de late zestiende-, begin zeventiende eeuw dat nog het meeste kans maakt dat het in de reiskisten of in het geheugen van de Frans en Nederlands sprekende pioniers heeft gezeten: Psalmen, liedjes van vroeger en een handvol deftige liederen.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet m.m.v. Susan Jonkers, sopraan en Michiel Niessen, luit
Details: pdf (310 Kb)

seizoen 2 0 0 7 - 2 0 0 8

Tous mes Amys
afveelding bij het programma Tous mes amis, de itineraire van Karel V door Frankrijk
Karel V en Francois I waren weliswaar familie van elkaar maar bestreden elkaar hun hele leven. Beide heren gooiden hierbij niet alleen militaire middelen in de strijd maar gebruikten ook de kunsten als prestige instrument om elkaar de loef af te steken. Het Egidius Kwartet, dat zich specialiseert in het Habsburgs repertoire, heeft een programma gemaakt rond deze composities. Het resultaat is een directe, fascinerende confrontatie tussen Franse frivoliteit en Nederlandse degelijkheid.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet with Claron McFadden or Johannette Zomer, soprano and Fred Jacobs, lute
Details: pdf (409 Kb)
Anfang der Ewigkeit
Programma rond de componist Dietrich Buxtehude
Buxtehude moet honderden Kantaten hebben geschreven voor deze concerten. Veel is verloren gegaan. De teksten van deze Kantaten waren zeer divers; bijbelteksten in het Duits of Latijn, kerklied- en koraalteksten en teksten die voor bijzondere gelegenheden en vieringen speciaal gemaakt waren. In al die teksten is de dominante invloed van het zeer devote Piëtisme aanwezig. Maar Buxtehudes genie zorgt er voor dat het nergens kwezelig of eenvormig wordt.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet met Hanneke Wierenga en Elisabeth Ingen Housz, viool, James Munrow, violone, Vincent van Laar, orgel
Details: pdf (246 Kb)
Made in Brabant
Rijke grond voor muziek
In het programma ‘Made in Brabant’ worden oud en nieuw onbekommerd naast elkaar gezet. Hiermee rechtdoende aan het al veelkleurige palet van de Brabantse muziek. De tekst van Erasmus zal daarin ook klinken want het kwartet heeft een compositieopdracht gegeven aan Ruud van Eeten om een modern motet te maken op deze omineuze woorden. Verder worden de oude, beroemde iconen van de muziekgeschiedenis (Obrecht, Clemens non Papa, Gombert) geflankeerd door composities van jonge hooggetalenteerde Brabantse componisten als Mayke Nas en Bruno Nelissen.
Uitvoerenden: Egidius Kwartet
Details: pdf (209 Kb)